TT festival

Uitgerekend de man die het TT-Festival in Assen organiseert, regelt ook alle festiviteiten rondom de Formule 1 in Zandvoort. Pikant gezien de voorgeschiedenis? Welnee, zegt Sander ten Bosch (52). „Ik heb nooit iets gemerkt van concurrentiegevoelens.”

Op de dag dat Stichting Zandvoort Beyond, waar Sander ten Bosch directeur-bestuurder van is, de vergunning binnenkrijgt voor alle festiviteiten rondom de Grand Prix, plopt ook een mail van het ministerie op. Daarin wordt een serie maatregelen aangekondigd, nodig om de oplopende besmettingen een halt toe te roepen.

Ten Bosch zucht zowat de deur van zijn kantoortje uit de sponning. Het is vrijdagochtend 9 juli en over nog geen twee maanden staat de eerste Grand Prix in Nederland (5 september) sinds tijden op de rol. Betekent dit het einde van alle plannen? „We gaan zeker leuke dingen doen, maar het is er niet makkelijker op geworden”, luidt het voorzichtig geformuleerde antwoord.

Stekker uit TT-Festival

Het is wel eens lastig om ‘de energie vast te houden’, erkent Ten Bosch. De Assenaar is onderhand wel wat teleurstellingen gewend. Versoepelingen in juni kwamen te laat om een volwaardig programma op te tuigen voor het TT-Festival. Ten Bosch trok de stekker eruit. Voor het tweede jaar op rij geen motorfeest in de Drentse hoofdstad. „Digitaal, zoals in 2020, zagen we niet zitten. We zaten niet meer in een lockdown. Mensen mochten wel op het terras. Wie kijkt er dan naar?”

Een cynicus zou kunnen denken: het niet doorgaan van het TT-Festival kwam wel goed uit om de side-events van de Formule 1 tot in de puntjes voor te bereiden. Ten Bosch wuift die suggestie lachend weg. „Assen had niets gemerkt van mijn functie in Zandvoort. Als je iets goed organiseert, kun je jezelf overbodig maken. Vaak ben ik op de eerste dag van het TT-Festival stokongelukkig. Omdat ik niets te doen heb en alles op de rit is.”

‘Strijd is vooral van de media’

Voor de gemiddelde Assenaar is het hoe dan ook pikant dat uitgerekend de grote man achter het TT-Festival in Assen de zaakjes regelt in Zandvoort. Beide plaatsen vochten elkaar de tent uit om de Grand Prix binnen te slepen. Assen werd in het heetst van de strijd, zij het ludiek, neergezet als de plaats met die ‘brommerbaan’. Alle Drentse inspanningen ten spijt, Zandvoort en Prins Bernhard gingen er uiteindelijk met de Formule 1 vandoor. Ten Bosch schiet in de lach. „Die strijd is vooral iets van de media. Ik heb in Zandvoort nooit iets gemerkt van concurrentiegevoelens met Assen.”

Dan zijn honorarium. Er wordt wel eens gesmoezeld dat hij als directeur-bestuurder van het TT-Festival betaald krijgt door de gemeente Assen en ondertussen een feestje regelt in Zandvoort. Verhalen die Ten Bosch afdoet als pertinente onzin. „Eigenlijk wil ik dat niet eens uitleggen. Mensen vormen een oordeel zonder informatie. Maar om voor eens en altijd duidelijkheid te geven: ik ben zzp’er, geen ambtenaar. Ik ben werkzaam voor de Stichting Zandvoort Beyond, waar ik mijn werkuren declareer. Verantwoording leg ik af aan een Raad van Toezicht.”

Zichtbaar geïrriteerd: „Dit gezeur krijg je als je je kop boven het maaiveld uitsteekt”. (slechte waarneming, want het raakt me niet zoals ik je vertelde)

Het model Assen in Zandvoort

Zelf vindt hij het een grote eer om in Zandvoort aan de slag te mogen. „Voor een kikkerlandje is het toch uniek dat je grote evenementen als de TT, de Formule 1 en het Songfestival kan organiseren? Je zet Nederland hiermee enorm op de kaart.”

In de populaire badplaats is hij verantwoordelijk voor de side-events. Simpel gezegd gaat dat om alle festiviteiten buiten de hekken van het circuit. Muziek, vermaak, horeca, veiligheid, hygiëne, dat werk. Zandvoort zocht een ervaren directeur die in een onzekere tijd veel werk kon verzetten. Bovendien moest de nieuwe man zorgen voor draagvlak onder ondernemers. Die zouden niet langer aan de zijkant moeten staan om als musjes her en der nog wat broodkruimels te sprokkelen van al het Formule 1-geweld. Ondernemers zouden meer verbonden moeten worden aan het evenement.

Een beetje het model dat Ten Bosch enkele jaren geleden introduceerde in Assen, dus. Bij het TT-Festival bepalen horeca-ondernemers voor een groot deel de line-up en de activiteiten. „We verdelen de stad in kavels. Ondernemers zijn verantwoordelijk voor die kavels. Daarom ben ik ook gevraagd in Zandvoort. Daar profiteren ondernemers niet echt van de activiteiten op het circuit”, zegt Ten Bosch. Zijn voornaamste rol is om ‘de ballenbak een beetje te structureren’. ,,Ik ben goed in het beginspelletje om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen.”

‘Permanent evenement’

Hoe? Eindeloos rondkijken. ,,Zandvoort is een permanent evenement met 26 strandclubs. Als het boven de 25 graden is, zijn er 110.000 bezoekers.” En praten, praten, praten, om alle horeca-ondernemers hetzelfde Grand Prix-gevoel te geven. Dat hij afkomstig is uit het stadje met ‘die brommerbaan’ zit hem niet dwars. Integendeel, zegt hij. „Wij noorderlingen verkopen geen gebakken lucht. We doen wat we zeggen.” Hij ziet het organiseren van alle festiviteiten in Zandvoort als een enorme klus. „De Formule 1 is als evenement nog een maatje groter dan de TT.”

Maar de festiviteiten zijn kleiner, legt hij uit. „Zandvoort is natuurlijk een dorp. Daar passen maximaal 25.000 bezoekers in.” Of alles door kan gaan, is nog maar zeer de vraag. „Ik hoop het van ganser harte. Anders gaan opnieuw honderden uren aan voorbereiding zo linea recta de prullenbak in.” Hij lacht. Maar wel een beetje als een boer met kiespijn.